Mateřská škola Čáslav, okres Kutná Hora

 

Výdej obědů do jídlonosičů 1. den nepřítomnosti nově v čase 10:45 – 11:00

JÍDELNÍČEK

28.11. – 2.12. 2022

                                                                                                                                  

PONDĚLÍ 28.11.

svačina: chléb, pomazánka ze žervé, jablko, latté (1a,b,7)

polévka: čočková (1a,9)

oběd: Boloňské špagety, sýr, rajče, voda (1a,7)

svačina: chléb, pomazánka tuňáková, paprika, čaj (1a,b,4,7)

 

ÚTERÝ 29.11.

svačina: tmavý chléb, pomazánka bylinková, hruška, kakao (1a,b,7)

polévka: písmenková (1a,9)

oběd: Zeleninové lečo, vařený brambor, džus (3)

svačina: chléb, pomazánka celerová, okurka, mléko (1a,b,7,9)

 

STŘEDA 30.11.

svačina: chléb, medové máslo, mandarinka, mléko (1a,b,7)

polévka: z rybího filé (1a,4,9)

oběd: Selská pečeně, bramborový knedlík, červené zelí, voda (1a,3,7)

svačina: houska, pomazánka drožďová, cherry rajče, čaj (1a,3,7)

 

ČTVRTEK 1.12.

svačina: žitný chléb, pomazánka mrkvová, hroznové víno, bílá káva (1a,b,7)

polévka: zeleninová s tarhoňou (1a,9)

oběd: Hovězí maso na houbách, dušená rýže, čaj (1a)

svačina: chléb, pomazánka z červené řepy, okurka, mléko (1a,b,7)

 

PÁTEK 2.12.

svačina: chléb, pomazánka z uzeného tofu, jablko, mléko s čekankovým sirupem (1a,b,6,7)

polévka: bramborová (1a,9)

oběd: Hrachová kaše, školní salát, chléb, čaj (1a,b,7)

svačina: tvaroháček, ½ rohlíku, čaj (1a,7)

 

 Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme DOBROU CHUŤ!

Po celý den je zabezpečen pitný režim. Poznámka: Alergeny jsou uvedeny v ( ). Koření používané ve ŠJ – může obsahovat stopy hořčice, sezamu, celeru, laktózy, oxidu uhličitého, vajec,mléka, sóji a lepku (1,3,4,6,7,9,10,12,13)  

advent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jídelna

Informace pro rodiče

  • Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

a) pšenice

b) žito

c) ječmen

d) oves

e) špalda

f) kamut

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

a) mandle

b) lískové ořechy

c) vlašské ořechy

d) kešu ořechy

e) pekanové ořechy

f) para ořechy

g) pistácie

h) makadamie

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.