Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1/ OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

a) Pšenice

b) Žito

c) Ječmen

d) Oves

e) Špalda

f) Kamut

2/ KORÝŠI a výrobky z nich

3/ VEJCE a výrobky z nich

4/ RYBY a výrobky z nich

5/ PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) a výrobky z nich

6/ SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich

7/ MLÉKO a výrobky z něj

8/ SKOŘÁPKOVÉ PLODY

a) Mandle

b) Lískové ořechy

c) Vlašské ořechy

d) Kešu ořechy

e) Pekanové ořechy

f) Para ořechy

g) Pistácie

h) Makadamie

9/ CELER a výrobky z něj

10/ HOŘČICE a výrobky z ní

11/ SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich

12/ OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v v koncentracích vyšších 10mg ml/kg, I, vyjádřeno SO2

13/ VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14/ MĚKKÝŠI a výrobky z nich

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd.

Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník / zákonný zástupce / sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační,  tak jako každý výrobce potravin a pokrmů

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.        V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

                                                        

    

                    

                               

                                                                           

                          

          

        

    

JÍDELNÍ LÍSTEK           

                                                                       1.6 2020 – 5.6 2020

 

PONDĚLÍ

Cereálie, mléko (1ab,3,8,7)

Polévka – hovězí vývar s vločkami (1,3,6,7,9,13)

Rizoto s vepřovým masem, sýr, kyselá okurka, čaj se sirupem (1,3,6,7,9,13)

Chléb, pom. tvarohová s nivou, mléko (1ab,3,7)

 

 

ÚTERÝ

Chléb, šunková pěna, mléko (1ab,7)

Polévka – pórková s lupínky  (1,3,6,7,9,13)

Hovězí guláš, těstoviny, čaj, jablko (1,3,6,12,13)

Chléb škvarkový, pom. sýrová s ředkvičkou, ochucené mléko (1ab,7)

 

 

STŘEDA

Chléb, perla, rajčátko, bílá káva (1ab,3,7)

Polévka – krupicová (1,3,6,7,9,13)

Pečené kuřecí paličky, br. knedlíky, zelí, čaj (1,3,6,7,9,10,12,13)

Chléb, pom. cizrnová, mléko (1ab,7,9)

 

 

ČTVRTEK

Chléb, pom. rybičková, okurka, čaj s citrónem, (1ab,4,6,7)

Polévka – kuřecí vývar s kuskusem (1,3,6,7,9,13)

Vepřová kýta na houbách, dušená rýže, čaj (1,3,6,7,9,13)

Chléb, pom. pórková, mléko (1ab,3,7)

 

 

PÁTEK

Mléčný výrobek, ½ rohlíku, čaj (1,3,7)

Polévka – brokolicová (1,3,6,7,9,13)

Rybí filé na bylinkách, brambor, obloha, čaj se sirupem (1,3,4,6,7,9,13)

Chléb, pomazánkové máslo, bílá káva (1ab,7)

 

Koření používané v kuchyni může obsahovat stopy všech alergenů.

 

Pitný režim je dětem zabezpečen po celý den. čaj a voda.