Informace pro rodiče
- Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich
a) pšenice
b) žito
c) ječmen
d) oves
e) špalda
f) kamut
2/ Korýši a výrobky z nich
3/ Vejce a výrobky z nich
4/ Ryby a výrobky z nich
5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7/ Mléko a výrobky z něj
8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
a) mandle
b) lískové ořechy
c) vlašské ořechy
d) kešu ořechy
e) pekanové ořechy
f) para ořechy
g) pistácie
h) makadamie
9/ Celer a výrobky z něj
10/ Hořčice a výrobky z ní
11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2
13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14/ Měkkýši a výrobky z nich
Značení alergenů je pouze informační požadavek.
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Jídelní lístek
od 22.2.2021 – 26.2.2021
PONDĚLÍ 22.2.
svačina: chléb, žervé, jablko, latté (1a,b,7)
polévka: hrachová (1a,9)
oběd: Boloňské špagety, sýr, čaj (1a,7)
svačina: chléb, pomazánka z ryb v tomatě, kedlub, čaj (1a,b,4,7)
ÚTERÝ 23.2.
svačina: chléb, pomazánka drožďová, okurka, kakao (1a,b,3,7)
polévka: krupicová s vejci (1a,3,9)
oběd: Kuře pečené na česneku, tarhoňa, džus, pomeranč (1a,7)
svačina: ovocný jogurt, ½ rohlíku, čaj (1a,7)
STŘEDA 24.2.
svačina: chléb, flora, vejce, hruška, cappuccino (1a,b,3,7)
polévka: hovězí vývar s rýží (9)
oběd: Hamburská vepřová kýta, houskový knedlík, čaj (1a,3,7,9)
svačina: cereální raženka, pomazánka z krabích tyčinek, paprika, mléko (1a,b,4,7)
ČTVRTEK 25.2.
svačina: chléb, pomazánka pažitková, okurka, ochucené mléko (1a,b,7)
polévka: zeleninová s pohankovými vločkami (9)
oběd: Bramborové šišky s ořechovou posypkou, voda (1a,3,7,8)
svačina: chléb, pomazánka kapiová, cherry rajče, mléko (1a,b,7)
PÁTEK 26.2.
svačina: veka, pomazánka špenátová, paprika, bílá káva (1a,3,7)
polévka: selská (1a,7)
oběd: Fazolový guláš, chléb, čaj (1a,b,7)
svačina: domácí perník, čaj (1a,3,7)
Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme DOBROU CHUŤ!
Po celý den je zabezpečen pitný režim.
Poznámka: Alergeny jsou uvedeny v ( )
Koření používané ve ŠJ – může obsahovat stopy hořčice, sezamu, celeru,
laktózy, oxidu uhličitého, vajec, mléka, sóji a lepku (1,3,4,6,7,9,10,12,13)