Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

a) pšenice

b) žito

c) ječmen

d) oves

e) špalda

f) kamut

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

a) mandle

b) lískové ořechy

c) vlašské ořechy

d) kešu ořechy

e) pekanové ořechy

f) para ořechy

g) pistácie

h) makadamie

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

JÍDELNÍČEK od 22.4.2019 – 26.4.2019

 

PONDĚLÍ 22.4.

 

STÁTNÍ SVÁTEK

 

ÚTERÝ 23.4.

svačina: chléb, pomazánka z taveného sýra, jablko, latté (1a,b,7)

polévka: hrachová s krutónky (1a,9)

oběd: Těstoviny po lotrinsku, rajče, čaj (1a,7)

svačina: houska, pomazánka tomatová, paprika, čaj (1a,4,7)

 

STŘEDA 24.4.

svačina: obložená veka (máslo,šunka,zelenina), ochucené mléko (1a,7)

polévka: zeleninová s tarhoňou (1a,9)

oběd: Segedínský guláš, houskový knedlík, voda, banán (1a,3,7)

svačina: chia chléb, pomazánka kapiová, okurka, mléko (1a,b,7)

 

ČTVRTEK 25.4.

svačina: chléb, pomazánka celerová, cherry rajče, kakao (1a,b,7,9)

polévka: kuřecí vývar s fridátovými nudlemi (1a,3,7,9)

oběd: Bulgurové rizoto, sýr, červená řepa, džus (1a,7)

svačina: chléb, pomazánka čočková, okurka, mléko (1a,b,7)

 

PÁTEK 26.4.

svačina: chléb, rama, džem, hroznové víno, bílá káva (1a,b,7)

polévka: rajská s kuskusem (1a,7)

oběd: Rybí filé zapečené se zeleninou, bramborová kaše, čaj (3,4,7)

svačina: chléb, pomazánka z tofu, mrkev, čaj (1a,b,6,7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme DOBROU CHUŤ!

Po celý den je zabezpečen pitný režim.Poznámka: Alergeny jsou uvedeny v ( )

Koření používané ve ŠJ – může obsahovat stopy hořčice, sezamu, celeru, laktózy, oxidu uhličitého,vajec, mléka, sóji a lepku (1,3,4,6,7,9,10,12,13)

makova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

Jídelníček

dnes
úterý 23.4.

jídlo není uvedeno


Tabulka s alergeny

01 obilniny obsahující lepek08 skořápkové plody (ořechy)
02 korýši09 celer
03 vejce10 hořčice
04 ryby11 sezamová semena
05 podzemnice olejná (arašídy)12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sója, sójové boby13 vlčí bob (lupina)
07 mléko14 měkkýši

příští týden >>