Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

      

Jídelníček

dnes
úterý 25.9.

dopolední svačina:
veka, pomazánka špenátová, paprika, latté (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
s nudlemi (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Rajská omáčka, hovězí maso, kolínka, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, medové máslo, hruška, mléko (alergeny č. 1, 7)

pondělí 24.9.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka sýrová, jablko, kakao (alergeny č. 1, 7)
polévka:
čočková (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Kuřecí rizoto po japonsku, sýr, červená řepa, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka rybičková, ředkvička, čaj (alergeny č. 1, 4, 7)

úterý 25.9.

dopolední svačina:
veka, pomazánka špenátová, paprika, latté (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
s nudlemi (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Rajská omáčka, hovězí maso, kolínka, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, medové máslo, hruška, mléko (alergeny č. 1, 7)

středa 26.9.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka celerová, okurka, ochucené mléko (alergeny č. 1, 7, 9)
polévka:
masový krém (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Vepřové maso, dušená zelenina, brambory, banán, voda (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, žervé, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 27.9.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka bylinková, cherry rajče, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
frankfurtská se sojou (alergeny č. 1, 6, 7)
hlavní jídlo:
Hrachová kaše, dušená šunka, sterilovaná okurka, džus (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
houska, pomazánka hanácká, mrkev, mléko (alergeny č. 1, 7)

pátek 28.9.

dopolední svačina:
STÁTNÍ SVÁTEK

Tabulka s alergeny

01 obilniny obsahující lepek08 skořápkové plody (ořechy)
02 korýši09 celer
03 vejce10 hořčice
04 ryby11 sezamová semena
05 podzemnice olejná (arašídy)12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sója, sójové boby13 vlčí bob (lupina)
07 mléko14 měkkýši

příští týden >>