Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

a) pšenice

b) žito

c) ječmen

d) oves

e) špalda

f) kamut

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

a) mandle

b) lískové ořechy

c) vlašské ořechy

d) kešu ořechy

e) pekanové ořechy

f) para ořechy

g) pistácie

h) makadamie

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

JÍDELNÍČEK od 25.2.2019 – 1.3.2019

 

PONDĚLÍ 25.2.

svačina: chléb, pomazánka tvarohová, jablko, latté (1a,b,7)

polévka: čočková (1a,9)

oběd: Kuřecí rizoto po japonsku, sýr, červená řepa, čaj (7)

svačina: chléb, pomazánka tomatová, ředkvička, čaj (1a,b,4,7)

 

ÚTERÝ 26.2.

svačina: chléb, rama, vejce, okurka, ochucené mléko (1a,b,3,7)

polévka: masový krém (1a,9)

oběd: Hovězí maso na kmíně, bulgur, džus  (1a,7)

svačina: houska, pomazánka brokolicová, mrkev, mléko (1a,7)

 

STŘEDA 27.2.

svačina: šlehaná zakysaná smetana, banán, čaj (7)

polévka: z vaječné jíšky (1a,3,7,9)

oběd: Kapustový karbanátek, bramborová kaše, mrkvový salát, voda (1a,3,7)

svačina: chléb, pomazánka kapiová, okurka, čaj (1a,b,7)

 

ČTVRTEK 28.2.

svačina: chléb, svačinka, cherry rajče, kakao (1a,b,7)

polévka: zeleninová s kuskusem (1a,9)

oběd: Vepřové na paprice, těstoviny, čaj (1a,7)

svačina: chléb, pomazánka z červené čočky, paprika, mléko (1a,b,7)

 

PÁTEK 29.2.

svačina: vánočka, hroznové víno, horká čokoláda (1a,3,7)

polévka: bramborová (1a,9)

oběd: Filé na másle, šťouchaný brambor, zeleninová obloha, čaj  (4,7)

svačina: kovářský chléb, pomazánka sýrová, čaj (1a,b,7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena. Přejeme DOBROU CHUŤ!

Po celý den je zabezpečen pitný režim.Poznámka: Alergeny jsou uvedeny v ( )

Koření používané ve ŠJ – může obsahovat stopy hořčice, sezamu, celeru, laktózy, oxidu uhličitého,vajec, mléka, sóji a lepku (1,3,4,6,7,9,10,12,13)

 

 

 

 

 

 

 

      

Jídelníček

dnes
sobota 23.2.

jídlo není uvedeno


pondělí 18.2.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka tuňáková, jablko, ochucené mléko (alergeny č. 1, 4, 7)
polévka:
cizrnová (alergeny č. 1, 7, 9)
hlavní jídlo:
Zapečené těstoviny, sterilovaná okurka, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
slunečnicový chléb, pomazánka z taveného sýra, paprika, čaj (alergeny č. 1, 7)

úterý 19.2.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka celerová, banán, kakao (alergeny č. 1, 7, 9)
polévka:
z rybího filé (alergeny č. 1, 4, 7, 9)
hlavní jídlo:
Pečené kuře na másle, vařený brambor, ovocný kompot, voda (alergeny č. 7)
odpolední svačina:
houska, pomazánka drožďová, mrkev, mléko (alergeny č. 1, 3, 7)

středa 20.2.

dopolední svačina:
chléb, pomazánkové máslo, cherry rajče, cappuccino (alergeny č. 1, 7)
polévka:
zeleninová se špaldovými knedlíčky (alergeny č. 1, 3, 7, 9)
hlavní jídlo:
Segedínský guláš, houskový knedlík, hruška, voda (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka z červené řepy, okurka, čaj (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 21.2.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka Budapešť, kedlub, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
špenátová s krutónky (alergeny č. 1, 3, 7)
hlavní jídlo:
Žemlovka s tvarohem a jablky, čaj (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
cereální raženka, pomazánka ředkvičková, hroznové víno, mléko (alergeny č. 1, 7)

pátek 22.2.

dopolední svačina:
kukuřičné lupínky s mlékem, banán (alergeny č. 7)
polévka:
vývar s tarhoňou (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Čočkový prejt, zelný salát, džus (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
chléb, žervé, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)

Tabulka s alergeny

01 obilniny obsahující lepek08 skořápkové plody (ořechy)
02 korýši09 celer
03 vejce10 hořčice
04 ryby11 sezamová semena
05 podzemnice olejná (arašídy)12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sója, sójové boby13 vlčí bob (lupina)
07 mléko14 měkkýši

příští týden >>