Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

a) Pšenice

b) Žito

c) Ječmen

d) Oves

e) Špalda

f) Kamut

2/ KORÝŠI a výrobky z nich

3/ VEJCE a výrobky z nich

4/ RYBY a výrobky z nich

5/ PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY) a výrobky z nich

6/ SÓJOVÉ BOBY (SÓJA) a výrobky z nich

7/ MLÉKO a výrobky z něj

8/ SKOŘÁPKOVÉ PLODY

a) Mandle

b) Lískové ořechy

c) Vlašské ořechy

d) Kešu ořechy

e) Pekanové ořechy

f) Para ořechy

g) Pistácie

h) Makadamie

9/ CELER a výrobky z něj

10/ HOŘČICE a výrobky z ní

11/ SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich

12/ OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY v v koncentracích vyšších 10mg ml/kg, I, vyjádřeno SO2

13/ VLČÍ BOB (LUPINA) a výrobky z něj

14/ MĚKKÝŠI a výrobky z nich

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd.

Dne 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník / zákonný zástupce / sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační,  tak jako každý výrobce potravin a pokrmů

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.        V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

     

             

 

                                                                       JÍDELNÍ LÍSTEK              

                                                                   20.7 2020 – 24.7 2020

 

 

PONDĚLÍ

Cereálie, mléko (1,6,7)

Polévka – žampiónová krémová (1,3,6,7,9,13)

Kuře na paprice, těstoviny, čaj se sirupem (1,3,6,7,9,13)

Chléb, pom. drožďová, ředkvička, mléko (1ab,3,7)

 

 

ÚTERÝ

Chléb, pom, slaninová, mléko (1ab,3,7)

Polévka – hovězí vývar s kuskusem (1,3,6,7,9,13)

Kotleta se sýrovou omáčkou, vařený brambor, čaj (1,3,6,7,9,13)

Chléb, pom. hermelínová, mléko (1ab,3,7,9)

 

 

STŘEDA

Veka, rama, plátkový sýr, rajče (1a,3,7)

Polévka – květáková (1,3,6,7,9,13)

Špecle s mletým masem a zeleninou, čaj se sirupem (1,3)

Rohlík sýrový, mléko (1,3,7)

 

 

ČTVRTEK

Chléb, pom. rybičková, okurka, čaj s citrónem (1ab,4,7)

Polévka – kuřecí vývar s nudlemi (1,3,6,7,9,13)

Hovězí znojemská, rýže, čaj (1,3,6,7,9,13)

Chléb, pom. masová, kedlubna, čaj (1ab,7)

 

 

PÁTEK

Chléb, tavený sýr, paprika, mléko (1ab,7)

Polévka - zeleninová (1,3,6,7,9,13)

Čočka na kyselo, kyselá okurka, vejce, čaj se sirupem (1,3,6,7,9,13)

Tvarohový závin, čaj ovocný (1a,3,7)

 

 

Koření používané v kuchyni mš může obsahovat stopy všech potravinových alergenů. pitný režim je zabezpečen po celý den, čaj a voda.

změna jídelníčku vyhrazena