Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU je uveden na nástěnce.

 

1/ Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich

a) pšenice

b) žito

c) ječmen

d) oves

e )špalda

f) kamut

2/ Korýši a výrobky z nich 

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná / arašídy / a výrobky z nich

6/ Sójové boby / sója / a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

a) mandle

b) lískové ořechy

c) vlašské ořechy
d) kešu ořechy

e) pekanové ořechy

f) para ořechy

g) pistácie

h) makadamie

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena / sezam / a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob / LUPINA/ a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd.

 

Dne 13.12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník / zákonný zástupce / sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.Jídelna má pouze funkci informačnítak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alargenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.V blízkosti jídelního lístku budeseznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček.Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jedenotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

        

 

 

                   od 17.6.                           do 21.6.                                                                  

 

 

                       Pondělí

                       chléb, pomazánka z ryb v tomatě, paprika, čaj (1a,b,7)

                       polévka celerová  (1,3,6,7,9,10,13)

                       hovězí tokáň, brambor, meruňka, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

                       chléb, flóra, strouhaná kedlubna, mléko (1a,b,7)

 

                         

                      Úterý   

                      vícezrnný chléb, pomazánka tvarohová s pórkem, ochucené mléko  (1a,b,7)

                      polévka hovězí rychlá (1,3,6,7,9,10,13)

                      fazolový guláš, chléb, čaj  (1,3,6,7,9,10,13)

                      kovářský chléb, pomazánka hermelínová,  mléko (1a,3,7)

           

 

                      Středa

                      chléb, pomazánka kapiová, okurka, mléko s příchutí (1a,b,3,7)

                      polévka bramborová (1,3,6,7,9,10,13)

                      španělský ptáček, rýže, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

                      banketka, pomazánkové máslo, rajče, mléko (1a,b,7)

 

                          

                     Čtvrtek

                     koláč vázaný, meloun, čaj   (1a,3,7)

                     polévka špenátová  (1,3,6,7,9,10,13)

                     pečený mletý řízek s hlívou ústřičnou,, brambor, šopský salát, sirup  (1,3,6,7,9,10,13)

                     chléb, pomazánka z taveného sýra, ředkvička, mléko (1a,b,7)

 

                        

                    Pátek

                    čokotiky, mléko   (1a,3,7)  

                    polévka cizrnová (1,3,6,7,9,10,13)

                    vepřové na paprice, těstovina, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

                    chléb, pomazánka drožďová, mix zeleniny, čaj (1a,b,7)

 

 

Změna jídelníčku vyhrazena!

Dobrou chuť přeje kolektiv kuchyně.