Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU je uveden na nástěnce.

 

1/ Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich

a) pšenice

b) žito

c) ječmen

d) oves

e )špalda

f) kamut

2/ Korýši a výrobky z nich 

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná / arašídy / a výrobky z nich

6/ Sójové boby / sója / a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

a) mandle

b) lískové ořechy

c) vlašské ořechy
d) kešu ořechy

e) pekanové ořechy

f) para ořechy

g) pistácie

h) makadamie

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena / sezam / a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob / LUPINA/ a výrobky z něj

14 Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd.

 

Dne 13.12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků.Tuto skutečnost si musí každý strávník / zákonný zástupce / sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.Jídelna má pouze funkci informačnítak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alargenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen.V blízkosti jídelního lístku budeseznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček.Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jedenotlivých pokrmů ve školní jídelně.

 

 

od  25. 2.             do  1.3.

 

 

 

Pondělí

chléb, pomazánka z olejovek, paprika, čaj (1a,b,4,7)

polévka kuřecí s rýží (1,3,6,7,9,10,13)

vločková kaše, jablko, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

chléb, perla, strouhaný uzený sýr, mléko (1a,b,7)

 

Úterý

závin, kakao (1a,7)

polévka kroupová (1,3,6,7,9,10,13)

hovězí maso v mrkvi, brambor, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

chléb, pomazánka tvarohová s rajčaty, mléko (1a,b,7)

 

Středa

1/2 karlovarského rohlíku, jablko, bílá káva (1a,7)

polévka z míchaných luštěnin (1,3,6,7,9,10,13)

zapečené babiččiny nudle, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

kovářský chléb, pomazánka z taveného sýra, mléko (1a,7)

 

Čtvrtek 

chléb, rama, strouhaná mrkev, mléko s příchutí (1a,b,7)

polévka z jarní zeleniny (1,3,6,7,9,10,13)

pečená krůtí směs, brambor, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

1/2 celozrnné housky, rajče, caro (1a,b,c,7,11)

 

Pátek

chléb, pomazánkové máslo, okurka, ochucené mléko (1a,b,7)

polévka selská (1,3,6,7,9,10,13)

mexický guláš, bulgur, čaj (1,3,6,7,9,10,13)

chléb, pomazánka fazolová, čaj (1a,b,7)

 

Změna jídelníčku vyhrazena!

Dobrou chuť přeje kolektiv kuchyně!