Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

              tip a tap                                                

Jídelníček

dnes
neděle 21.1.

jídlo není uvedeno


pondělí 22.1.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka z taveného sýra, jablko, latté (alergeny č. 1, 7)
polévka:
ze zeleného hrášku (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Lupičské špagety se sýrem, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka tuňáková, paprika, čaj (alergeny č. 1, 4, 7)

úterý 23.1.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka drožďová, okurka, kakao (alergeny č. 1, 7)
polévka:
zeleninová s mušličkami (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Znojemská hovězí pečeně, dušená rýže, džus (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
½ rohlík, ovocná přesnídávka, čaj (alergeny č. 1)

středa 24.1.

dopolední svačina:
kovářský chléb, pomazánka cizrnová, hruška, ochucené mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
krupicová (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Smažený vepřový řízek, bramborová kaše, mrkvový salát, voda (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
makovka, jablko, mléko (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 25.1.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka z červené čočky, hroznové víno, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
písmenková (alergeny č. 1, 9)
hlavní jídlo:
Kuře na paprice, těstoviny, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
houska, pomazánkové máslo, mrkev, mléko (alergeny č. 1, 7)

pátek 26.1.

dopolední svačina:
chléb, rama, vejce, paprika, mléko (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
zelná (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Zapečené filé se smetanou a sýrem, brambor, zeleninová obloha (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
½ rohlíku, mléčný výrobek, jablko, čaj (alergeny č. 1, 7)

Tabulka s alergeny

01 obilniny obsahující lepek08 skořápkové plody (ořechy)
02 korýši09 celer
03 vejce10 hořčice
04 ryby11 sezamová semena
05 podzemnice olejná (arašídy)12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sója, sójové boby13 vlčí bob (lupina)
07 mléko14 měkkýši

příští týden >>