Obsah

Jídelna

Informace pro rodiče

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

1/ Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich

2/ Korýši a výrobky z nich

3/ Vejce a výrobky z nich

4/ Ryby a výrobky z nich

5/ Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6/ Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7/ Mléko a výrobky z něj

8/ Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů

9/ Celer a výrobky z něj

10/ Hořčice a výrobky z ní

11/ Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12/ Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg,l, vyjádřeno SO2

13/ Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14/ Měkkýši a výrobky z nich

 

Značení alergenů je pouze informační požadavek.

 

Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dne 13.12.2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník /zákonný zástupce/ sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelníčku číslem označující alergen. V blízkosti jídelního lístku bude seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

              čarodějnice                                                

Jídelníček

dnes
čtvrtek 26.4.

dopolední svačina:
chléb, pomazánkové máslo, okurka, ochucené mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
z rybího filé (alergeny č. 1, 4, 7)
hlavní jídlo:
Pečené kuře, vařený brambor, zelenina, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka z Hummusu, kedlub, mléko (alergeny č. 1, 7)

pondělí 23.4.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka z taveného sýra, jablka, kakao (alergeny č. 1, 7)
polévka:
fazolová (alergeny č. 1)
hlavní jídlo:
Těstoviny po Lotrínsku, rajče, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka rybičková, paprika, čaj (alergeny č. 1, 4, 7)

úterý 24.4.

dopolední svačina:
obložená veka (máslo, šunka, zelenina), ochucené mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
rychlá s vejci (alergeny č. 1, 3, 9)
hlavní jídlo:
Hovězí maso na česneku, bulgur, džus (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka jemná pórková, okurka, mléko (alergeny č. 1, 7)

středa 25.4.

dopolední svačina:
chléb, pomazánka vaječná, cherry rajče, kakao (alergeny č. 1, 3, 7)
polévka:
hvězdičková (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Výpečky, bramborový knedlík, zelí, voda (alergeny č. 1, 3, 7)
odpolední svačina:
karlovarský rohlík, hruška, mléko (alergeny č. 1, 7)

čtvrtek 26.4.

dopolední svačina:
chléb, pomazánkové máslo, okurka, ochucené mléko (alergeny č. 1, 7)
polévka:
z rybího filé (alergeny č. 1, 4, 7)
hlavní jídlo:
Pečené kuře, vařený brambor, zelenina, čaj (alergeny č. 1, 7)
odpolední svačina:
chléb, pomazánka z Hummusu, kedlub, mléko (alergeny č. 1, 7)

pátek 27.4.

dopolední svačina:
chléb, medové máslo, jablko, bílá káva (alergeny č. 1, 7)
polévka:
frankfurstká se sýrem (alergeny č. 1, 7)
hlavní jídlo:
Čočka na kyselo, chléb, sterilovaná okurka (alergeny č. 1)
odpolední svačina:
ovocná přesnídávka, 1/2 rohlík, jablko, čaj (alergeny č. 1)

Tabulka s alergeny

01 obilniny obsahující lepek08 skořápkové plody (ořechy)
02 korýši09 celer
03 vejce10 hořčice
04 ryby11 sezamová semena
05 podzemnice olejná (arašídy)12 oxid siřičitý a siřičitany
06 sója, sójové boby13 vlčí bob (lupina)
07 mléko14 měkkýši

příští týden >>